Els Incoterms 2010 de la CCI (Cambra de Comerç Internacional) van entrar en vigor l’1 de Gener de 2011 i substitueixen als Incoterms 2000.
La CCI (Cambra de Comerç Internacional), com sol fer cada 10 anys, ha realitzat aquesta nova revisió dels incoterms i els ha adaptat al màxim a l’actual realitat del comerç internacional, fent-los més flexibles i tenint en compte aspectes logístics, como la seguretat a les càrregues i el creixent ús dels documents electrònics.
Les principals novetats són :
1) S’han establert dos categories d’Incoterms 2010 :
a) Incoterms “multimodals” “Any mode of transport” :(EXW, FCA, CPT, CIP, DAP, DAT i DDP)
b) Incoterms “només marítims” “Sea and Inland Waterway Transport Only” (FAS, FOB, CFR i CIF)
D’altra banda, la nova regulació expressa clarament que en les vendes de mercaderies en contenidor cal aplicar sempre incoterms multimodals.
2) Respecte als incoterms 2000, han desaparegut 4 incoterms :
• DDU (Delivered Duty Unpaid)
• DAF (Delivered At Frontier)
• DES (Delivered Ex Ship)
• DEQ (Delivered Ex Quay).
Dels quals els 3 darrers eren d’escàs ús.
3) Apareixen 2 nous incoterms polivalents.
• DAT (Delivered At Terminal)
• DAP (Delivered At Place)
El DAT serveix per a qualsevol tipus de transport, si bé sembla que serà un incoterm d’especial utilització en el transport marítim. Cal saber que, al desaparèixer el DEQ, el DAT (en via marítima) marca el lliurament de la mercaderia en el moll del port de destí, després de ser efectuada la descàrrega del vaixell.
El DAP comparteix les característiques dels eliminats DAF i DDU, al determinar que les mercaderies han de ser lliurades en algun punt del país de destí i al poder utilitzar-se en totes las modalitats de transport. Cal remarcar que, al eliminar-se del DAP el terme restrictiu “frontier” (frontera), aquest incoterm resulta molt més flexible que el desaparegut DAF.
4) En las vendes extracomunitàries es desaconsella l’ús del incoterm EXW degut als problemes que pot tenir el venedor per aconseguir el DUA d’exportació (justificant legal de l’exportació), tenint en compte que el despatx duaner d’exportació ha d’efectuar-lo el comprador extracomunitari.
Us recordo que a la UE, els exportadors han d’arxivar i conservar el DUA durant 4 anys des de la realització del despatx d’exportació i que les autoritats fiscals poden exigir als exportadors la presentació d’aquest document.
5) En las vendes intracomunitàries també es desaconsella l’ús del EXW doncs, en teoria, el EXW no inclou ni el cost ni la responsabilitat de la càrrega sobre el vehicle al magatzem de l’exportador i, a la pràctica, l’exportador (a través del personal de magatzem) sempre realitza la càrrega.
També recordo que el FCA “fàbrica” sí inclou (entre els costos i responsabilitat del venedor) la càrrega del vehicle en las instal·lacions del venedor i que, per tant, resulta un incoterm molt més ajustat a la realitat comercial internacional.
6) En las vendes de mercaderies en contenidors es promou l’ús dels incoterms FCA, CPT o CIP. Es recomana doncs que al utilitzar contenidors no s’utilitzi els habituals FOB, CFR o CIF (incoterms pensats inicialment per la càrrega general).
Aquesta proposta té una justificació: reduir el risc de pèrdua o destrucció de la mercaderia per al venedor.
En FCA “port”, per exemple, el venedor transmet el risc quan lliura la mercaderia al port de sortida i no es fa responsable del que pugui passar a la mercaderia en la terminal portuària, ja sigui durant l’estància al moll o en la posterior càrrega sobre el vaixell.
7) Un nou FOB 2010 : on s’inclou el cost de la estiba en el port de sortida a càrrec de l’exportador.
Lliurament de la mercaderia “a bord”. L’exportador ha de lliurar la mercaderia estibada “a bord del vaixell”. Desapareix el concepte de lliurament “sobre la borda del vaixell” i la seva línea imaginària. Hi ha 2 motius pel canvi:
a) El incoterm FOB se adequa a la realitat de la estiba moderna.
b) Es pretén evitar la possible doble facturació (tant a EXP como a IMP) del cost de la estiba en el port de sortida
8) Un nou règim de responsabilitat en FOB, CFR i CIF: de “sobre la borda del vaixell” a “a bord del vaixell” al port de sortida.
L’exportador passa a responsabilitzar-se de l’estiba al port de sortida. En els 3 incoterms, l’exportador transmet al importador la responsabilitat (per pèrdues i danys a la mercaderia) quan la mercaderia està estibada en el vaixell.